Ρεπορταζ από το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι

Με ξέφρενους ρυθμούς και τρελή διάθεση το 11ο Λαγκαδιανό καρναβάλι! (ωραίες photos)
Συντάκτης: Arcadia Spot

Με μοναδικό κέφι, πάθος και διονυσιακή έμπνευση το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα γραφικά πετρόχτιστα Λαγκάδια από τον Σύλλογο Νέων των Λαγκαδίων “Δράσις” τρέλανε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και εκατοντάδες επισκέπτες.

Χτες το βράδυ 18 Φεβρουαρίου 2018 το τετραήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων βρέθηκε στο απόγειό του για άλλη μια χρονιά με μία ξέφρενη καρναβαλική παρέλαση. Μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες στο καρναβαλικό εργαστήρι, ο θεός Πάνας, νύμφες, ξωτικά, καλικάντζαροι και τροκανάδες, βάκχοι, μάγοι και αμαζόνες συνόδευσαν τον Βασιλιά Τράγο κατεβαίνοντας τα λιθόστρωτα καλντερίμια των γραφικών Λαγκαδίων, κρατώντας δάδες και ακολουθώντας τον ήχο του νταουλιού. Όλο το χωριό και όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν χθες εκεί ενώθηκαν στην εκστατική καρναβαλική πομπή που ενσαρκώνει αρκαδικούς μύθους και διονυσιακές γιορτές. Η πομπή ολοκληρώθηκε με το κάψιμο του Βασιλιά Τράγου στην πλατεία ενώ γύρω από τη φωτιά χόρευαν καρναβαλιστές υπό τον ήχο νταουλιού και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα γέμιζαν τον ουρανό. Ακολούθησε τρελό αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική από την Πελοπόννησο έως την Ικαρία, τη Θράκη και τις Κυκλάδες, με πολύ χορό, γνήσιο κέφι και τρελή διάθεση έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στη διοργάνωση!
Και του χρόνου!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι

Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο εντυπωσιακό Λαγκαδιανό Καρναβάλι!
Συντάκτης: kalimera-arkadia.gr

Μοναδική επιτυχία είχε το φετινό Λαγκαδιανό καρναβάλι …ενσαρκώνοντας τους Αρκαδικούς μύθους και τους Διονυσιακούς ήχους!
Ο Κανέλλος Γιαννικόπουλος από τα Λαγκαδινά Νέα αναφέρει ότι υπήρξαν επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, κυριολεκτικά!
Ειδικότερα, υπήρχαν επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη, την Δράμα, την Ήπειρο, την Χαλκιδική, την Κρήτη (Ηράκλειο), την Κύπρο, την Κέρκυρα, την Χαλκίδα, την Καλαμάτα, την Αθήνα, την Σκιάθο, την Ρόδο, ακόμα και από την Μελβούρνη!

 

https://1.bp.blogspot.com/-148_5vXSV_Y/Woq-BVRkUoI/AAAAAAABiaI/_9AbJ90gGNs5GSPvpvHnyx0Nb_tHEWgIQCLcBGAs/s1600/lagadia10.JPG

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι
Συντάκτης: ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Θερμά συγχαρητήρια στο Σύλλογο Νέων Λαγκαδίων και σε όσους βοήθησαν για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 11ου Λαγκαδιανού Καρναβαλιού, το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο περιεχόμενο των δρώμενων, που συνδέει την αρκαδική μυθολογία με το σήμερα. Το στοιχείο αυτό εμπλουτίζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Αρκαδίας και θα πρέπει να καταγραφεί ως σημαντική επιτυχία των νέων ανθρώπων!

 

Πολύς κόσμος και απίστευτο θέαμα στο Λαγκαδιανό Καρναβάλι (pics)
Συντάκτης: arcadiaportal.gr

Οι αρκαδικοί μύθοι ζωντάνεψαν για 11η χρονιά στα Λαγκάδια με τον Σύλλογο Νέων Λαγκαδίων «Δράσις» και την Καρναβαλική Ομάδα «Η Παρέα του Τράγου» να έχουν διοργανώσει ένα τριήμερο γεμάτο κέφι, χορό ξέγνοιασα και φυσικά παράδοση.

Εκατοντάδες κόσμου κατέκλυσαν τα Λαγκάδια αλλά και τα γύρω χωριά το τριήμερο της αποκριάς, προκειμένου να συμμετάσχουν ή να απολαύσουν από τη θέση των θεατών το καρναβάλι των Λαγκαδίων, το οποίο πλέον έχει γίνει θεσμός.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε το καρναβάλι με πλουσιότερο πρόγραμμα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ήταν ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Αρκαδίας. Να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση αυτή έγινε από τους κατοίκους του χωριού και από τις δικές τους προσπάθειες με ολόκληρη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο και στην επιτυχία του. Η παρέλαση πέρασε από τα λιθόστρωτα καλντερίμια και έφτασε στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων συνοδευόμενη από τον Τράγο και άλλα χειροποίητα άρματα.

Η πομπή ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ηρώων με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία των κρουστών.

Ο χορός συνχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες στο Πνευματικό Κέντρο, με ένα άλλο ένα Διονυσιακό γλέντι με την Δήμητρα Καχριμανίδη στο λαούτο και το τραγούδι, τον Στέφανο Χρήστου στο κλαρίνο, τον Γιάννη Βασιλάκη στα κρουστά και τον Παναγιώτη Πετρόπουλο στο βιολί.

 

Πρώτα λόγια για το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι
Συντάκτης: Σύλλογος Νέων Λαγκαδίων «Δράσις».

Είναι δύσκολο πλέον να συντάξει κανείς την αποφώνηση του Λαγκαδινού καρναβαλιού. Η γραμμική ετήσια αύξηση της επισκεψιμότητας του, το εύρος της γεωγραφικής του απήχησης, ο υπέρμετρος ενθουσιασμός του κοινού και η αποκρυστάλλωση  του στο πλήθος των συγχαρητηρίων που λαμβάνουμε , θα ήθελαν χιλιάδες λέξεις για να περιγραφούν.  Το τετραήμερο εκδηλώσεων του Λαγκαδιανού καρναβαλιού, ήταν κάτι ξεχωριστό και ανεπανάληπτο, προκαλώντας τον ξέφρενο ενθουσιασμό των επισκεπτών.

Η έναρξή του 11ου Λαγκαδιανιού Καρναβαλιού έγινε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στην έδρα του συλλόγου, στο Β’ Δημοτικό σχολείο. Η βραδιά περιλάμβανε παραδοσιακή μουσική με τα δικά μας «Σφενδάμια»,  περίσσιο κέφι  και φυσικά πάμπολλα  εδέσματα. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο από νωρίς το απόγευμα διασκεδάσαμε, παρουσιάζοντας το θεατρικό έργο «Μαγεία, από το μηδέν στο άπειρο» ένα δρώμενο για μικρούς και μεγάλους, που περιλάμβανε μαγικά κόλπα και εμψύχωση αντικειμένων στο χώρο του Πνευματικού κέντρου.  Στη συνέχεια ,ακολούθησε ζωντανή μουσική  που παρέσυρε το κοινό σε ένα γλέντι που διήρκησε μέχρι πρωίας.

Έτσι φτάσαμε στο αποκορύφωμα του τετραημέρου, την Κυριακή.  Από νωρίς οι καρναβαλίστές άρχισαν την προετοιμασία τους στο καρναβαλικό εργαστήρι, το οποίο αυτές τις μέρες απέκτησε ζωή. Η μεγαλειώδης παρέλαση μάγεψε μικρούς και μεγάλους, με την εμφάνιση του θεού Πάνα, του θεού Διονύσουμε τους Βάκχους και τους Σειληνούς, τους τροκανάδες, τις αμαζόνες , τις νύμφες & τις δρυάδες και γενικότερα των μυθολογικών πλασμάτων του Μαινάλου, τα οποία παρέσυραν το βασιλιά τράγο στο πολυαναμενόμενο κάψιμό του. Εντυπωσιακό ήταν και το fire show από τους Circus Sourielous που έκλεψαν τις εντυπώσεις με τα συναρπαστικά εφέ τους. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι που ξεσήκωσε όλους τους συμμετέχοντες. Τη Δευτέρα , προσφέρθηκε στους επισκέπτες παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού και ακολούθησε τραγούδι και χορός. Έτσι όμορφα έκλεισε το εορταστικό μας τετραήμερο δίνοντας όλοι την υπόσχεση να βρεθούμε και πάλι του χρόνου μαζί…

Ευχαριστούμε όσους αφιλοκερδώς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το πετυχημένο αποτέλεσμα και τους χορηγούς εκτός και εντός χωριού, οι οποίοι στήριξαν για ακόμα μια χρονιά αυτό το εγχείρημα. Χωρίς τη συνδρομή τους αλλά και της περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας, του Συνδέσμουτων εν Αττική Λαγκαδινών καθώς επίσης και των χορηγών επικοινωνίας, το Λαγκαδιανό καρναβάλι δε θα ήταν αυτό που ξέρουμε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *